Kasvatus

Kasvatusperiaatteet

Omien kasvatusperiaatteideni taustalla on halu kasvattaa terveitä, rodunomaisia mittelspitzejä luonnetta ja alkuperäistä käyttötarkoitusta unohtamatta. Jalostukseen käytettäviltä koirilta tutkitutan laajat terveystutkimukset, vähintään rotuyhdistyksen suositusten mukaiset eli tällä hetkellä silmät, polvet, lonkat ja kyynärät. Satunnaisesti olen kuunnelluttanut myös sydämiä, mutta niiden osalta ongelmien ollessa hyvin pieniä rodulla en ole vielä lähtenyt sydänten systemaattiseen tutkimiseen jalostuskoirien osalta. Tulevaisuudessa jalostuskoirien osalta tulen tutkimaan myös selän terveyden, sekä pyrin portaittain viemään myös kotona asuvat, jo muiden luustokuvien osalta tutkitut koirani selkäkuviin. 

 Terveyden jälkeen mietitään koirien luonnetta ja ulkonäköä. Luonteen puolesta itse pyrin kunnioittamaan rodun alkuperää ja alkuperäistä käyttötarkoitusta. Vaikka nykyisin varsinaiselle hälyttävälle vahtikoiralle ei ole yhteiskunnassa juurikaan tarvetta, pyrin silti vaalimaan omien koirieni luonteessa muunmuassa valppautta, laumakeskeisyyttä ja tiettyä välinpitämättömyyttä vieraita ihmisiä ja koiria kohtaan. Arkuus, aggressiivisuus ja arvaamattomuus ovat ominaisuuksia, joita ei tule jalostuskoiralla missään nimessä olla. Omat koirani ovat jossain määrin haukkuherkempiä kuin moni rotutoverinsa, mutta osittain johtunee myös siitä, että asumme ja olemme lähes aina asuneet taajaman ulkopuolella, joten äänenkäyttö niinsanottuna vahtihaukkuna ei ole ollut haitallinen ominaisuus arjessa. Turhan haukkuminen on asia erikseen ja sitä en pidä toivottavana ominaisuutena. Kotona asuvia koiriani käytän mahdollisuuksien mukaan luonnetestissä.

Ulkonäön osalta pyrin rotumääritelmän mukaiseen mittelspitziin, eli terverakenteiseen, säänkestävään pystykorvaan. 

Rotumääritelmään, rodun jalostussuosituksiin ja rotuun yleisesti pääset tutustumaan enemmän Suomen Mittelspitz RY:n kotisivuilla.

Yhdistelmiäni miettiessä pyrin valitsemaan nartulle sellaisen uroksen, jonka kanssa ne kompensoivat toistensa mahdollisia virheitä ja sopivat yhteen myös terveystuloksen ja sukunsa puolesta. Jokaisen pentueen kohdalla tavoitteena on luonnollisesti saada jatkoa omaan kasvatukseeni, joten useimmista yhdistelmistä meille jää joko kotiin tai sijoitukseen joku tai jotkin pennuista. Meiltä lähtevien pentujen osalta ensisijainen kriteeri uuden kodin suhteen on, että pentu pääsee rakastetuksi lemmikiksi ja perheenjäseneksi. Kasvattien omistajilta en vaadi harrastuneisuutta tai näyttelykäyntejä, mutta toki aktiiviset kodit pennuille ovat aina etusijalla. Terveystutkimusten osalta odotan uuden kodin ymmärtävän tutkimusten ja tulosten merkityksen sekä rodun että koiran itsensä kannalta, ja sitoutuvan tutkituttamaan myös oman koiransa vähintään silmien, polvien, lonkkien ja kyynärten osalta.

Pennut kasvavat meillä normaalin arjen keskellä kotonani, aluksi omassa rauhassaan emän kanssa ja myöhemmin myös muiden kotona asuvien koirieni kanssa. Ennen luovutusikää pennut syövät meillä laadukasta ruokaa, opettelevat sisäsiisteyden ja hihnassakävelyn alkeita sekä tavanomaisia käytöstapoja.  Vuodenajasta ja säästä riippuen pennut ulkoilevat joko omalla takapihallamme tai vaihtelevasti mökillä ja metsälenkeillä. Pennut totutetaan myös autoiluun ja ihmisiin ennen kuin ne lähtevät uusiin koteihinsa. Kaikki meiltä lähtevät pennut on tunnistusmerkitty ja rekisteröity Suomen Kennelliittoon, madotettu useampaan kertaan ja tarkastettu eläinlääkärin toimesta. Pennun mukaan lähtee pentupaketti, jonka turvin pääsee alkuun uudessa kodissa. Paketti sisältää muunmuassa tuttua ruokaa, puruluita, tavanomaisia tarvikkeita kuten pentupanta ja ruokakuppi, sekä pentuoppaan, jossa käsitellään tarkemmin esimerkiksi pennun ruokintaa, turkinhoitoa ja tapakoulutusta.

Pentu meiltä?

Tulevien pentusuunnitelmien ajankohdat ja yhdistelmät löydät Suunnitteilla-osiosta. 

Ennen päätöstä pentujen uusista kodeista haluan keskustella pennusta kiinnostuneiden kanssa myös kasvotusten. Meille saa koska vain tulla tutustumaan minuun ja koiriini, vaikka sillä hetkellä pentuja ei olisikaan tai uuden kodin pentusuunnitelmat sijoittuisivat vasta pidemmälle tulevaisuuteen. Tapaamatta pennusta kiinnostunutta en lupaa kenellekään pentua.

Ensisijaisesti toivoisin pentuja, pentusuunnitelmia tai muita kysymyksiä koskevat tiedustelut sähköpostitse, jotta pystyn paneutumaan vastauksiin ja kysymyksiin ajan kanssa. Puhelimitse olen huonommin tavoitettavissa, joten siksikin toivon, että yhteydenotot tulevat sähköpostiin. Yhteystiedot löytyvät etusivulta. Toivoisin, että pennusta kiinnostuneet kertoisivat viestissään hieman itsestään, koirataustastaan ja toiveistansa koiran suhteen; oliko mietinnässä harrastukset, tietty sukupuoli tai väri, tietty ajankohta pennulle.. Lisäksi haluaisin kuulla, miksi pentu juuri meiltä tuntuisi oikeimmalta ja mikäli mielessä on tietty yhdistelmä tai tietyn koiran jälkeläinen, mikä yhdistelmässä/koirassa on se ominaisuus jota uusi omistaja hakee. 

Mietithän myös jo pentua kysyessäsi, oletko valmis sitoutumaan myös tulevan koiran terveystarkastuksiin. Lisäksi myyn pennut vain yhteistyökykyisiin koteihin, sillä toivoisin myös myöhemmässä vaiheessa kuulevani koiran kuulumisia.